Over Zimbabwe

Zimbabwe, het voormalige Rhodesië is een land in zuidelijk Afrika dat zijn onafhankelijkheid verwierf in 1980.

Zimbabwe gaat door een moeilijke tijd.   Door economische en politieke wanbeheer is de economie meer dan 40% gekrompen.   Werkloosheid wordt regelmatig geciteerd als zijnde meer dan 80%.   De meeste mensen moeten overleven door middel van zelfstandige landbouw (‘subsistence farming’), kleine (en vaak gevaarlijke) mijnbouwpraktijken, handel en kleinhandel.   Waar er vroeger een groeiende middenklasse was, is deze door het huidige sociaal politiek bestel drastisch gekrompen, met een toename van verarming van de bevolking, zowel in het stedelijk gebied, als (vooral) op het platteland.

In November werd de president Robert Mugabe eindelijk aan de kant gezet, helaas gebeurde dat door het leger met als gevolg dat er nu een afgeleid militair regime heerst.   Wel is de situatie verbetert en is er meer hoop dat de economische problemen beter aangepakt gaan worden.   Er is meer vertrouwen van investeerders een belangrijke graadmeter.   In juli 2018 zullen er verkiezingen gehouden worden maar het valt nog maar te bezien hoe eerlijk die zullen verlopen.  De huidige leiders hebben verkiezingen in 2008 en 2013 ook al met bedrog en intimidatie (en geweld!) naar hun hand gezet.

Een algemene achtergrond over Zimbabwe met historische en sociaal-demografische feiten vind je in Wikipedia.  Voor een meer diepgaande achtergrond en een analyse van de sociaal-economische ontwikkelingen is er de site van de World Bank, terwijl het perspectief van een van de lokale toonaangevende economen, John Robertson hier is en een meer algemene recente analyse van de oppositie partij MP Eddie Cross hier.  Andere informatie over Zimbabwe die een idee geeft van het (niveau van) het politiek debat vind je bijvoorbeeld op de site van Africa and the World.
De nieuwswebsites, die de wereld up-to-date houden met de meest recente ontwikkelingen, zijn www.zimbabwesituation.com en de gerelateerde twitter account. Deze sites geven ook een inzicht in de actuele discussie over de politiek.

LATEST NEWS

Dit wordt ons nieuwe logo en website