Ons verhaal

Fietsen voor Afrika ontstond door de observatie van de ongelijkheid in overvloed en zelfs overdaad aan fietsen in Nederland en de nood aan goedkoop en effectief transport in Zimbabwe.

Wonend in Zimbabwe zagen we dat een fiets meer is dan een gewoon vervoersmiddel voor een scholier of werker.   Voor vele kleine ondernemers is het hun middel van bestaan en een voorwaarde om een droom, een eigen handel, te verwezenlijken.

Aad van Geldermalsen en zijn Nederlandse en Zimbabwaanse vrienden zagen de kans om de nood in Zimbabwe te koppelen aan beschikbaarheid van de vele nog altijd goede maar niet meer gebruikte fietsen in Nederland.  We leerden dat de stad Amsterdam een Derde Wereld Werkgelegenheidsprogramma had waarbij ‘weesfietsen’ werden gedoneerd onder voorwaarde dat aangetoond kan worden dat die fietsen werden gebruikt om werk te creëren in de lokale samenleving.   Dit was precies ook ons doel en na aanvraag kregen we de toezegging van een eerste  containerlading van een door het Fietsdepot gemaakte selectie van Amsterdamse stadsfietsen.

Omdat we al goede contacten in Zimbabwe hebben kunnen we snel een verantwoorde selectie maken van begunstigden en kunnen we na  toekenning van deze fietsen aan scholieren, kleine fietsenmakers en gezondheidswerkers hun kansen voor schoolresultaten, werk en inkomen snel verbeteren.

Ons eerste project is de samenwerking met een sociale werkplaats voor mensen met een beperking in Harare, maar er zijn ook plannen voor een ruraal ontwikkelingsproject, een samenwerking met een technische school in Marondera (het Kushinga Phikelela Polytechnic training college) en een fietsen lease plan voor jongeren met de door Nederlanders opgerichte organisatie IMBA.

LATEST NEWS

Dit wordt ons nieuwe logo en website